Ga naar hoofdinhoud

Op de bijeenkomst werden belangrijke mijlpalen gepresenteerd die dit jaar zijn bereikt, door bedrijven en gemeenten. Met excursies in de ochtend en presentaties en discussie in de middag.

Een zeer inspirerende excursie was naar het Materials Experience Centre in Zwolle. De stichting Building for Good presenteerde de bestaande productielijnen voor biobased productie uit vezelgewassen. De stichting brengt belanghebbenden van boeren tot eindgebruikers samen en demonstreert en evalueert biobased producten voor de bouw.

Keynote spreker in de middagsessie was Ramon van der Tol met de presentatie van de visie van de Rabobank op biobased productie en de agrarische sector. De Rabobank is de grootste bank in de sector en voelt zich in hoge mate verantwoordelijk voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van de sector. Hij presenteerde de instrumenten die de bank tot haar beschikking heeft om veelbelovende investeringen in biobased productie te ondersteunen.

Dit werd zeer toegejuicht door Tijs de Bree, gedeputeerde van de provincie. Hij is een groot voorstander van biobased productie uit land- en bosbouwgrondstoffen. Aan de overheid de taak om een aantrekkelijk investeringsklimaat te creëren om het bedrijfsleven en gemeenten in staat te stellen succesvolle initiatieven te starten. Hij omarmt het idee van coproductie: energie en materialen op basis van organische grondstoffen. Beide zijn nodig om de energie- en klimaatdoelstellingen te halen.

Meer biobased productie betekent een hogere vraag naar grondstoffen. Ze kunnen niet alleen van Nederlandse bodem komen. Er zal niet genoeg zijn. Bovendien is dit duur, vanwege de hoge hectareprijzen. Buitenlandse aanvoer zal nodig zijn om producten betaalbaar te houden, zo bleek uit de paneldiscussie over dit onderwerp. Boeren moeten een goede opbrengst hebben, betoogde de voorman van de sector, André Rotteveel. En hij geeft graag de mogelijkheid voor de productie van vezelgewassen aan Franse of Duitse collega's waar de kosten lager zijn. Aan de bosbouwkant vindt Henk Wanningen, beleidsadviseur bij Staatsbosbeheer, persoonlijk dat nieuwe bossen veel multifunctioneler gemaakt moeten worden. Het is niet nodig om sterk restrictief te zijn bij het oogsten in al het nieuwe bos. Dit moet helpen om meer grondstoffen te leveren voor lokale biobased productie.

In de workshops, presentaties en discussies stond de biobased economy en de productie van groen gas centraal. Met mooie voorbeelden van bouwmaterialen uit mest, hout en vezelgewassen zoals stro, sylphie, miscanthus en hennep. Ook kwamen dilemma's aan bod als de duurzaamheid van biobased materialen in infrastructuur en de uitdagingen bij hergebruik en recycling.

Het was goed om te zien dat zoveel bedrijven, gemeenten, onderzoeksinstituten en financiële partners bij elkaar kwamen om ervaringen te delen over belangrijke regionale biobased productiemogelijkheden. De organisatie kijkt nu al uit naar de conferentie volgend jaar.

Cookies

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.

Back to top