Een team van BTG, ondersteund door GenB ambassadeurs, was aanwezig voor zowel het GenB project als het 3-CO project om bioeconomie concepten aan een divers publiek te presenteren.
Onderzoekers zijn op zoek naar oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Dagelijks staan ze op hun labs, graven ze in de grond, duiken ze de oceanen in of analyseren ze teksten om onze samenleving vooruit te brengen. Om de onderzoekers en de oplossingen die ze vinden te vieren en te bevragen, wordt jaarlijks in heel Europa de Europese Nacht van de Onderzoekers georganiseerd. In Nederland was dit jaar Groningen the (one and only) place to be!
In het Forum Groningen organiseerden de vier Scholen voor Wetenschap en Samenleving van de Rijksuniversiteit Groningen op vrijdag 27 september 2024 dit wervelende wetenschapsfestival. Het thema van 2024 was Living in a Smart World. Alle nieuwsgierigen waren welkom: stadjers, Ommelanders, studenten, niet-studenten, onderzoekers of niet-onderzoekers!
Het festival programma bood experimenten, wetenschapsshows en -debatwedstrijden, muziek, dans, en een drankje, wat een geweldige sfeer creëerde en voor ieder wat wils bood. Net als vorig jaar, was ook dit jaar het festival volledig uitverkocht.
Een team van BTG, ondersteund door GenB ambassadeurs, was aanwezig voor zowel het GenB project als het 3-CO project om bioeconomie concepten aan een divers publiek te presenteren. Festivalgangers van alle leeftijden werden uitgenodigd voor een speels experiment om biomassa en bio-based producten te voelen, te ruiken en te ontdekken. Ze werden uitgedaagd om verschillende soorten biomassa, die in afgedekte kokers verstopt zaten, te voelen en ze vervolgens correct aan de bijbehorende bio-based producten te koppelen. De deelnemers die dit experiment succesvol voltooiden werden beloond met een bio-based presentje.
Terwijl het publiek doende was met deze uitdaging ging het BTG team het gesprek aan over mogelijkheden en uitdagingen van de bioeconomie. En beantwoorde vragen zoals: wat is kapok? Hoe kan je schoonmaakmiddelen maken van citrusschillen? Bezoekers werden ook geïnformeerd door middel van een mini-tentoonstelling met bio-based producten, de Nederlandse editie van het kinderboek “What’s Bioeconomy”, GenB gadgets en GenB projectresultaten. Belangstellenden kregen een notitieboekje gemaakt van koffieresten en/of een kleur- en activiteitenboekje.
GenB activiteiten in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoekers laten het belang zien om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door onderzoekers en het brede publiek samen te brengen wordt duidelijk hoe de wetenschap ons dagelijks leven beïnvloedt en kunnen jongeren worden geïnteresseerd in een wetenschappelijke carrière.
Tijdens het festival was een professionele foto- en videograaf aanwezig. Het resultaat van zijn werk is hier te vinden.
Cookies
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.