23 januari 2025, Enschede – Het Horizon Europe-project FertiCovery hield vandaag zijn kick-off bijeenkomst in Enschede. Hiermee werd de missie gestart om beleidsmakers en belanghebbenden te adviseren over alternatieve meststoffen, om een evenwichtige stikstof- en fosforbalans te waarborgen en de bodemgezondheid op regionale en lokale schaal te bevorderen, in lijn met de EU-bodemstrategie voor 2030.
Er is momenteel onvoldoende inzicht in de effectiviteit van technologieën voor nutriënten terugwinning, evenals in hun (milieu)effecten. Dit zorgt ervoor dat boeren geen duidelijke richtlijnen hebben voor het gebruik van deze technologieën. Daarnaast zorgen juridische obstakels voor extra complexiteit, met onduidelijkheid over welke meststoffen aan de regelgeving voldoen. De kleinschalige productie van bio-based meststoffen leidt bovendien tot hogere kosten in vergelijking met traditionele opties. Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn innovatieve oplossingen nodig die de milieueffecten verminderen en tegelijkertijd de landbouwproductiviteit behouden.
Het FertiCovery-project begint met het opstellen van een longlist van 75 casestudy's van bestaande installaties die secundaire grondstoffen omzetten in alternatieve meststoffen, zowel in Europa als wereldwijd. De projectpartners zullen 25 technologieën voor nutriënten terugwinning en bio-based meststoffen analyseren, waarbij aandacht wordt besteed aan grondstoffen, waardeketens, eindproducten en toepassingen. Vervolgens zullen de technische aspecten en milieueffecten van deze technologieën (inclusief energieverbruik) worden beoordeeld, evenals de samenstelling, veiligheid en milieueffecten van de bijbehorende meststoffen. Daarnaast worden de beschikbaarheid van grondstoffen, opschalingspotentieel, regelgevingskaders, kosten en sociale risico’s onderzocht, wat zal resulteren in een inschatting van het marktpotentieel en de replicatiemogelijkheden.
Een multicriteria-analyserapport en datasheets met de 10-15 beste beschikbare technologieën zullen worden gedeeld met technologieaanbieders, eindgebruikers, boeren, industrie, milieuorganisaties, beleidsmakers, de burgermaatschappij en de wetenschappelijke gemeenschap. Om Europese en internationale belanghebbenden te betrekken, worden er 5 workshops en 6 open forum-evenementen georganiseerd, waarbij een platform wordt gecreëerd voor samenwerking door de hele keten.
Het FertiCovery-project is gestart op 1 januari 2025 en loopt gedurende 3 jaar. Het consortium bestaat uit 8 partners uit 7 landen en wordt gecoördineerd door BTG. U kunt de voortgang van het project volgen via de LinkedIn groep en LinkedIn pagina van het project.
Contact informatie: Martijn Vis, vis@btgworld.com
Het FertiCovery-project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101181936.
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
Cookies
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.